Bahan-bahan:
Setengah bungkus spageti (direbus)
Minyak untuk menumis
3 biji bawang merah ) dicincang
Minyak untuk menumis
3 biji bawang merah ) dicincang
3 ulas bawang putih ) menggunakan Turbo Chopper
1 kiub pati ayam
1 tin sos carbonara
1 liter susu segar
1 kiub pati ayam
1 tin sos carbonara
1 liter susu segar
1 tin cendawan butang (dihiris)
1 mangkuk daging kisar
1 mangkuk daging kisar
Sedikit daun parsley, keju parmesan, lada hitam dan lada sulah
Cara penyediaan:
- Panaskan kuali dan masukkan minyak.
- Tumis bawang merah dan bawang putih.
- Kemudian masukkan daging kisar dan kacau hingga masak.
- Masukkan sos carbonara dan kacau bersama-sama daging tadi.
- Kemudian masukkan pula cendawan butang yang telah dihiris. Gaul sebati semua bahan.
- Setelah bahan nampak pekat, masukkan pula susu segar sedikit demi sedikit sampai berkirm. Kacau perlahan.
- Masukkan kiub pati ayam. Kacau lagi sehingga masak.
- Taburkan daun parsley, keju parmesan, lada hitam dan lada sulah (jika suka) sebagai hiasan.
- Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment